Adevarul din spatele ZVONULUI GRESIT - plec definitiv din UK si vreau sa-mi recuperez TOATE taxele, inclusiv National Insurance.

Am scris acest articol pentru a atrage un semnal de alarma si de a va spune adevarul din spatele celui mai grosolan zvon, care din pacate s-a propagat ca o ciuma printre romanii din Marea Britanie.

Zvonul suna in felul urmator: "Vreau sa plec DEFINITIV din Anglia si vreau sa-mi recuperez TOATE taxele platite, inclusiv National Insurance", accentuez cuvintele DEFINITIV si TOATE pentru ca se leaga intr-un final cu schema folosita de fiintele care se ocupa de toata excrocheria respectiva.

Lucrand in domeniu de atata timp si discutand cu mii de clienti in fiecare an, aflu diverse lucruri. Iar zvonul cum ca se pot recupera TOATE taxele, inclusiv si National Insurance l-am auzit prima data acum vreo 7 ani. M-a facut curios pentru ca incepusem sa-l aud din ce in ce mai des si mi-am propus sa testez acest lucru, in primul rand m-am documentat pe site-ul HMRC-ului, ca dupa sa trimit o cerere la ei, iar raspunsul lor a fost categoric NEGATIV. De fiecare data cand am fost intrebat de recuperarea National Insurance-ului am raspuns ca NU se poate. Pe de alta parte zvonul tot crestea in amploare, din ce in ce mai mult. La un moment dat am facut cu o postare pe Facebook in care am mentionat ca eram dispus sa platesc 5000 de lire persoanei care imi arata cum a reusit sa-si recupereze National Insurance. Ghiciti cati au aparut sa-si ia premiul de 5000 de lire? Corect! NICI UNUL!

Numai recent, dupa descoperirea a mai multor cazuri de frauda, am facut legatura ca de fapt recuperarea de National Insurance se baza de fapt pe o excrocherie...

SCHEMA folosita de acesti excroci e in felul urmator:
Pasul 1. Colectarea datelor personale, de cele mai multe ori le-au cerut prin messenger, evident de pe conturi false de Facebook, sau prin telefon. Majoritatea victimilor mi-au spus ca nici macar nu au vazut acele fiinte. Dar totusi, gandul la miile de lire recuperate i-au impins sa dea informatii personale si confidentiale fara nici un fel de verificare. Ba mai mult, unui client i-a furat identitatea promitandu-i-se un loc de munca.
Pasul 2. Obtinerea numarului de inregistrare ca si Self Employed - adica UTR number. Multe victime NU aveau acest UTR si atunci excrocii depuneau o cerere online de inregistrare ca si Self Employed, totodata schimbandu-le adresa, tocmai pentru a primi numarul UTR direct de catre excroci.
Pasul 3. Crearea unui cont personal in cadrul HMRC (ma refer la ID si parola), iar dupa, activarea serviciului de depunere a declaratilor de inchidere de an, numit Self Assessment.
Pasul 4. Depunerea unei declaratii FALSE de inchidere de an, cu sume castigate din burta, cu cheltuieli decontate din cer si taxe imaginare. Neaparat isi treceau contul lor bancar, sau a unor interpusi de-ai lor, logica e clara de ce. Excrocii se bazeaza pe faptul ca biroul de taxe nu are capacitatea sa verifice in detaliu fiecare declaratie in parte, iar pentru o parte din ele trimit banii in termen de 2 pana la 4 saptamani. Sumele cerute incep de la 2000 de lire, chiar si pana 7 mii de lire. Cu cat este mai mare suma ceruta cu atat e riscul de a fi verificat de HMRC este mai mare. Uneori HMRC se prinde ca e ceva in neregula pana sa trimita banii, si in acel moment declanseaza o investigatie.
Pasul 5. Incasarea banilor de la HMRC pentru mai multe zeci sau chiar sute de victime.
Pasul 6. DISPARITIA. Isi sterg conturile false de Facebook, isi schimba numarul de telefon, si... O IAU DE LA CAPAT. Acesti excroci NU au limite!

Partea cea mai proasta e ca, avand datele de acces la contul personal al victimei, vor putea depune o noua declaratie de inchidere de an si in aprilie anul urmator, pana in momentul in care HMRC se prinde ca e o FRAUDA la mijloc. Tocmai din acest motiv au adaugat la zvon si prostia ca vi se anuleaza National Isurance Number, sau ca nu veti mai avea drept de munca in urmatorii 5 ani ca sa va descurajeze sa va mai intoarceti in Marea Britanie. Ei putand astfel sa-si incaseze din nou si din nou bani de pe urma dvs.

Va intreb, oare cine pica responsabil in toata aceasta schema? Evideeeeent caaaaaa, VICTIMA!

Pe numele ei s-a depus declaratia, victima a autorizat trimiterea banilor in conturile unor terti si intr-un final HMRC-ul va investiga victima, nu excrocul. Iar toate miile de lire furate vor trebui restituite de catre victima.

Deeeci, cum faceti sa va protejati de acesti excroci?

In primul rand, NU mai intrebati de recuperarea integrala a taxelor, inclusiv a National Insurance-ului. Va spun, chiar daca va dezamagesc sau va distrug planurile cu ce ati fi facut cu 5-10 mii de lire din TOOOOATE taxele platite in Anglia. Tot ce se poate recupera LEGAL este numai portiunea platita in plus din Income Tax (numita si pay tax), si din CIS tax adica cei care lucreaza in constructii. Intotdeauna se tine cont de pragul de impozitare, HMRC-ul nu face diferenta intre cineva care ramane sa lucreze in Marea Britanie si altcineva care decide sa plece DEFINITIV de acolo. HMRC-ul NU va poate anula National Insurance Number, cum nici ANAF-ul nu va poate anula CNP-ul.

In al doilea rand, faceti o mica verificare a identitatii persoanei la care apelati pentru recuperarea taxelor. Am avut un caz recent in care un vecin din sat era implicat intr-o schema descrisa mai devreme. Deci persoana sau compania pe care o alegeti, trebui neaparat sa aibe un istoric in domeniul recuperarilor de taxe. Vedeti din ce an are contul de Facebook. Are recomandari? Are site? Are birou fizic? Daca da, de cand? De acum o luna, de un an? SUSPECT!

In al treilea rand, nu mai dati informatii personale prin messenger, whatsap sau telefon. La informatii personale ma refer prin urmatoarele: numele complet, National Insurance Number, data nasterii, adresa din Anglia si numele companiei la care ati lucrat. Excrocii avand acest 5 informatii, ei pot incepe derularea schemei descrise mai devreme. E normal sa dati informatii personale, dar dati-le pe un formular de aplicare, insotit de un contract si de un formular de autorizare al agentului numit si 64-8.

Cu siguranta aveti prieteni sau rude in Marea Britanie, distribuiti acest articol mai departe, este foarte important ca mesajul sa ajunga in timp util la ei. Haideti sa distrugem impreuna acest ZVON gresit! Au fost deja prea multe victime pana cum ca sa lasam lucrile pe mainile excrocilor.

In concluzie, va indemn la prudenta si va doresc numai bine!

FILIP BARBACARU

General Manager la TaxeUK.com SRL - cea mai mare companie de recuperari de taxe din UK pentru romani, fondata in 2008.
0765.377.678
info@taxeuk.com
www.taxeuk.com
www.facebook.com/taxeukcom/
Splaiul Unirii, Nr 16, Biroul 706, Sector 4, Bucuresti

Contabil la Global Tax Refund Ltd. - companie de contabilitate in Londra, deschisa in 2012.
077.6169.6166
office@globaltaxrefund.com
www.globaltaxrefund.com
www.facebook.com/globaltaxrefund/
Unit 7, Forum House, Empire Way, Wembley, HA9 0AB