Dupa cele aproape 2,000 de cecuri primite in ultimile 3 luni, au inceput sa iasa la iveala si problemele.

Unele dintre ele se repeta din nou si din nou. Voi face mai jos o lista cu cele mai des intalnite:
 
1. Foarte multi din clientii nostri au fost platiti prin diverse agentii (Staffline, Pro-Force, WMS, Ambition, etc.), lucru care nu consituie deloc o problema. Dar faptul ca pleaca fara sa isi dea demisia si sa ceara emiterea formularului P45 este o problema! Pentru a putea recupera taxele pe parcursul anului fiscal (pe motivul plecarii din Marea Britanie), trebuie sa aveti toate joburile inchise. Solutia este simpla, suni toate agentiile prin care ai lucrat si ii rogi sa ti se emita P45-ul. Nu e musai sa ti-l trimita, ca putem recupera taxele si fara P45.
 
2. O parte din persoanele care sunt la prima plecare in Marea Britanie intampina problema lipsei joburilor inregistrate in sistemul HMRC (biroul de taxe din UK). Explicatia este una simpla: pana in momentul in care ai aplicat pentru un National Insurance Number (NINO) permanent, HMRC-ul iti aloca in mod automat un NINO temporar care are forma 12A34567. Acesta trebuie pastrat cu sfintenie pana in momentul in care v-ati recuperat taxele, care este un semn ca toate informatiile de pe NINO-ul temporar au fost copiate pe cel permanent.
 
3. O alta categorie de clienti care intampina probleme sunt cei din sistemul Self Assessment, adica au Unique Taxpayer Reference (UTR number). Aceasta categorie de persoane NU isi pot recupera taxele pe parcursul anului fiscal, decat dupa 5 aprilie 2017. Numai in cazul in care ti-ai inchis Self Employmentul (dar si atunci conteaza cu ce data l-ai inchis - inainte sau dupa 5 aprilie) poti cere suspendarea Self Assessment-ului si sa fii trecut inapoi in PAYE (cei care lucreaza numai pe NINO). Ceea ce iti va permite recuperarea taxelor pana pe 5 aprilie. Daca stii ca ai UTR (si mai ales daca vrei sa-l pastrezi), nu aplica pentru taxe acum, asteapta 5 aprilie 2017!
 
4. NINO LIPSA! In general, 90% din clientii fara NINO se rezolva din prima. Insa raman 10% din ei pentru care nu primim nici un raspuns de la biroul de taxe. Si atunci ne ramane alternativa sa procesam si trimitem dosarele lor din nou, dar acest lucru presupune timp pierdut atat pentru client cat si pentru noi... Solutia? Cum ai ajuns in Marea Britanie, suni la Job Centre (08456000643) si-ti faci programare la un interviu pentru a obtine un NINO permanent.